Interim management en projectmanagement gemeente

Is er behoefte aan extra capaciteit? In de rol van interim manager of projectmanager help ik de organisatie vooruit. Door mijn ruime ervaring kan ik snel aan de slag. 

Interim manager en projectleider gemeente

Je herkent het vast: de behoefte aan extra capaciteit bij organisaties. Dat kan een interim manager zijn die een collega tijdelijk vervangt of een projectleider gemeente die zorgt voor vlekkeloze implementatie van projecten als e-diensten of zaakgericht werken. Het inzetten van extra capaciteit wordt ook wel genoemd: programmamanagement, projectleiding, verandermanagement of projectmanagement gemeente. Hoe je dat ook noemt, het is wel zo prettig als de tijdelijke kracht het de klappen van de zweep in gemeenteland kent. Ik heb ruime ervaring in deze branche en kan dus direct aan de slag

Ervaring in de branche

De behoefte aan extra capaciteit bij gemeenten ontstaat vaak plotseling. Bijvoorbeeld door ziekte- of zwangerschapsverlof of wanneer een manager een andere functie gaat bekleden. Interim management is dan de snelste en meest effectieve oplossing. Maar een gemeente is een specifieke branche met eigen processen en systemen. Kies voor iemand met ervaring bij gemeenten, dan voorkom je een inwerktraject. Bespaar zo kostbare tijd die nodig is voor het team en de openstaande actiepunten.

Ik kan ook helpen bij het oplossen van uitdagingen in een complex team. Als buitenstaander kijk ik vaak net anders en zie ik vaak snel wat een oplossing is. Natuurlijk help ik bij het implementeren van de oplossing. De zittende manager kan vervolgens in goede harmonie verder met het team.

Natuurlijk is de inzet van extra capaciteit ook voor de hand liggend bij tijdelijke, extra werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een fusietraject waarbij vaker overleg en verschillende extra taken komen kijken.

Projectleider gemeente met kennis van actuele projecten

Ik ben ook inzetbaar voor projectmanagement. Als projectleider zorg ik voor implementatie van uiteenlopende projecten. Actueel zijn bijvoorbeeld 'thuisbezorgen reisdocumenten en rijbewijzen', ‘eerste en tweedelijns bereikbaarheid’ en ‘webcare’. Ook de 'organisatie van verkiezingen' kan ik uit handen nemen. Het begint bij het begrijpen van het belang van het onderwerp. Vervolgens zorg ik dat iedereen de processen kent. Natuurlijk leer ik jullie in een training precies hoe het in zijn werk gaat. Uiteindelijk zorg ik ervoor dat het project van A tot Z is geïmplementeerd.

Programmamanagement

Het is aan de orde van de dag dat gemeenten fuseren of kiezen voor een andere samenwerkingsvorm. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de interne organisatie. Elke gemeente heeft naast de standaard processen eigen werkwijzen ontwikkeld. Uniform werken is dan een uitdaging. Hoe kies je voor het juiste proces? Hoe vind je balans tussen de fuserende gemeenten? Hoe implementeer je nieuwe afspraken? Veel vragen, veel mogelijkheden en nog meer werkzaamheden zijn het gevolg van samenvoegingen van gemeenten. Intussen heb ik hier ruime ervaring mee en kan ik ervoor zorgen dat de fusie van de dienstverlening zo vlekkeloos mogelijk verloopt.

Verandermanagement

Van een sterke hiërarchie in de gemeentelijke organisatie naar zelforganiserende of zelfsturende teams. Het lijkt een trend dat steeds meer afdelingen zelfsturend moeten zijn. De veranderingen voer je echter niet ‘even’ door. Dat kost tijd, energie en de juiste aandacht. Dat vereist verandermanagement. Alle collega’s moeten begrijpen waar het om draait en wat het kan opleveren. Verandermanagement kan ook gaan over verandertrajecten zoals een herindeling of fusie. Of over omvormen van processen, bijvoorbeeld de digitalisering.

Laagdrempelig en toegankelijk

Krijgt de gemeentelijke organisatie te maken met veranderingen en is extra capaciteit nodig? Of is een collega plotseling langdurig afwezig? Een zieke manager of teamleider kan ineens een flink gat achterlaten. Dan sta ik voor jullie klaar. Ik zorg dat de organisatie doorgaat, optimaliseert en uiteindelijk echt geholpen is. Vaak is er ook sprake van een flinke werkdruk. En juist dan is een prettig contact belangrijk. Ik sta voor open communicatie en vind het belangrijk dat collega’s gemakkelijk kunnen aankloppen. Oog hebben voor mensen dus.

Afhankelijk van de duur en de complexiteit van de situatie varieert het uurtarief bij de opdracht. Neem contact met me op, dan bespreken we de mogelijkheden die passen bij de situatie in jullie organisatie.

Hulp nodig binnen uw organisatie of gemeente?
Bel voor een vrijblijvende afspraak
Afspraak maken